VII. TEMATICKÝ DEN: Den zdraví - význam jídla a pohybu v životě

2. 3. 2022, 08:45 – 15:30
VOŠ Jabok, Salmovská 8, Praha 2
neveřejná akce

Pořadatel

JABOK - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická

Program

Srdečně zveme na VII. tematický den s titulem DEN ZDRAVÍ - VÝZNAM JÍDLA  A POHYBU V ŽIVOTĚ.

Oproti loňskému roku, kdy tematický den probíhal on-line, a tudíž jsme jeho program mohli zpřístupnit veřejnosti, se vracíme k uzavřenějšímu a soukromějšímu pojetí dne v prostorách školy.  

Nezapomeňte se před začátkem zaregistrovat a přihlásit na dva ze čtyř paralelních workshopů, která se budou konat v odpoledním bloku. 

Program:

Dopolední blok: pro všechny zúčastněné

Velká aula:

8:45-9:00             registrace a zápis do workshopů

9:00-9:05             úvodní slovo pana ředitele

9:05-9:50             Význam pohybové aktivity a jídla v životě, doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

9:50-9:55             přestávka 

9:55-10:40           Nejčastější mýty ve stravování, Mgr. Kristýna Čmerdová

10:40-10:45         přestávka         

10:45-12:00         Panelová diskuze: Jak jíst zdravě, chytře a udržitelně?

                            doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., Mgr. Kristýna Čmerdová, MgA. Tomáš Uhnák, MSc.

                            moderuje Hana Pazlarová 

12:00-13:00        společný oběd v malé aule

Odpolední blok: paralelní workshopy

13:00-14:00        1. workshop

14:00-14:15        přestávka

14:15-15:15        2. workshop

Tělocvična: Měření tělesného složení s interpretací 
Studenti výživového poradenství a sportovní diagnostiky provedou bioimpedanční měření na speciální váze, jehož výsledkem je složení lidského těla. Dozvíte se, kolik procent a kilogramů tuku, svalů a vody máte v těle. Tyto výsledky pak budete spolu s nimi interpretovat. Bude prostor pro vaše dotazy a případná doporučení.  

Učebna č. 1: Výživa a pohyb, workshop povedou nutriční terapeuté  
Tématy tohoto workshopu jsou výživová doporučení týkající se racionální stravy; vhodné a nevhodné potraviny; výživa dětí vs. dospělých; prevence u dětí pomocí výživy - prevence civilizačních onemocnění. Bude prostor pro vaše dotazy i doporučení nutričních terapeutů. 

Učebna č. 3: Hledání budoucí podoby potravinového systému, MgA.Tomáš Uhnák, MSc.
Jaké aspekty tvoří kvalitu potraviny a jak souvisí lidské zdraví se zdravím přírody? Jaká environmentální a sociální externí negativa tvoří dominantní potravinový systém a jaké jsou udržitelné a demokratické potravinové systémy? Co je to potravinová politika a proč je důležitá? Jak se zemědělství podílí na klimatické změně a jak může přispět k řešení? Na tyto a další otázky se zaměříme v rámci workshopu. 

Učebna č. 4: Telemedicína a její využití nejen při redukci hmotnosti 
Na tomto workshopu se dozvíte, co je to telemedicína a jaké je její využití v praxi. Budeme hovořit o možnostech monitoringu jídla, pohybu a psychiky. Počítáme s prostorem pro dotazy.

 

Přednášející: 

doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. 

Mgr. Kristýna Čmerdová

MgA. Tomáš Uhnák, MSc.

 

Doplňující informace

V katalogu jabocké knihovny je k vypůjčení tato tematicky blízká doporučená literatura.